Vitamín D - sluneční vitamín

Podle Státního zdravotního ústavu má z naší současné obvyklé stravy dostačující příjem vitamínu D zhruba 1% lidí! 

Z potravy nedokážeme čerpat vitamín D tak, jak bychom potřebovali. Proto nejvýznamnějším zdrojem tohoto vitamínu zůstává slunce.

Faktory, které blokují vstřebávání vitamínu D jsou:

- používání opalovacích krémů (už faktor 8 snižuje vstřebávání vitamínu D o 97%, největším spotřebitelem opalovacích krémů jsou Australané, přesto mají nejvyšší výskyt melanomů),

- oblaka, smog, oblečení, okenní skla, pobyt vevnitř (ohroženou skupinou se tak v současné době stávají hodně teenageři)

- tmavá pigmentace kůže (čím je tmavší pleť, tím více vitamínu D potřebuje; je prokázáno, že čím déle jsme od rovníku, tím je větší výskyt autoimunitních onemocnění)

- tenká a suchá kůže (senioři mají vitamínu D méně) 

- vyšší BMI (lidé s vyššími hodnotami tuku v těle mají nižší koncentrace vitamínu D v krvi; tuk totiž váže vitamín D na sebe a tělo ho pak nedokáže využít)

- další ohroženou skupinou jsou těhotné a kojící ženy (a v závěsu jejich miminka); mateřské mléko je přírodou naprogramováno jako perfektní potravina pro děti, ale současné výzkumy potvrzují, že neobsahuje dostatek vitamínu D. Až 84 % těhotných žen má nedostatek vitamínu D, z čehož pak mohou vznikat problémy jako předčasný porod, preeklampsie, císařský řez, nízká porodní váha, poporodní deprese, zvýšený výskyt infekcí v těhotenství. Narozené děti s nedostatkem vitamínu D pak jsou náchylné k astmatu, cukrovce I. typu, ADHD, nervovým poruchám, křivici, mívají špatný vývoj zubů.

Doporučená denní dávka je v každé zemi jiná. U nás se doporučuje pro posílení imunity pravidelně přijímat 2000 IU (mezinárodních jednotek) pro dospělého člověka. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) udává jako bezpečnou denní dávku 4000 IU pro dospělého člověka. V USA a Kanadě je denní dávka 4000 IU. Dle Dr. Paula Claytona je denní dávka 10 000 IU stále ještě bezpečná. Je třeba uvést, že při 15-30 minutovém pobytu na slunci v období od května do září, dostane člověk, pokud má odhalenou tvář a alespoň ruce, dávku vitamínu D 20 000 IU. V roce 2017 proveden výzkum, ze kterého vyplynulo, že pro dosažení normální hladiny vitamínu D je třeba suplementovat denními dávkami od 6 000 IU výše. Předávkování hrozí, pokud člověk užívá více než 50 000 IU denně více než 3 měsíce. Takové případy se staly - viz. ZDE.

Doporučené denní dávky vitamínu D jsou určeny pro ty, kteří již mají hladinu tohoto vitamínu v pořádku. 

V produktech Zinzino je vitamín D v tomto množství - v jedné polévkové lžíci balančního oleje je 800 IU, ve 4 tabletách Xtendu je 800 IU, v 1 tobolce Protectu je 800 IU. Ve 4 tabletách   Zinoshine přijmete 2 000 IU vitamínu D.

Přes 30 000 studií potvrdilo, že vitamín D má pozitivní zdravotní účinek na kosti, zuby, svaly, roztroušenou sklerózu, celkově imunitní systém, cukrovku I. i II. typu, tuberkulózu, rakovinu tlustého střeva, krevní tlak a cévy, revmatoidní artritidu.

Při koronavirové pandemii bylo napříč celým světem prokázáno, jaký obrovský dopad má nedostatek vitamínu D na fungování lidského organismu. Všichni lidé, kteří měli těžké zdravotní problémy při Covidu-19, měli nízké hodnoty vitamínu D v těle. Proto se začala doporučovat suplementace vitamínem D. U nás například Český zdravotní ústav.

Vitamín D je rozpustný v tucích, proto je dobře jej užívat vždy při jídle, po jídle. Vitamín D a hořčík působí synergicky. Jeden bez druhého nebude dobře fungovat. Proto Zinzino ve svém produktu tyto dva nutrienty snoubí. Dalším důležitým doplňkem v mineralizaci kostí a prevenci kardiovaskulárních chorob je vitamín K2. Směřuje totiž vápník z měkkých tkání (například z cév, kde ho nepotřebujeme, protože tam způsobuje kornatění, aterosklerózu, která následně může přivodit infarkt myokardu nebo mrtvici) do kostí a zubů, kde je ho potřeba. Vitamín K2 je obsažen hojně ve fermentovaných potravinách, např. kimči, pickles, kysaném zelí. Rovněž se nachází v Xtendu