JAK SNÍŽIT VYSOKÝ CHOLESTEROL
Cholesterol je typ tuku, který je nevyhnutelný pro fungování našeho těla. Má důležitou roli při stavbě našich buněk, při opravě našich tělesných tkání, při produkci hormonů a třeba i produkci vitamínu D. Je prostě opravdu důležitý a tělo bez něj nedokáže fungovat. Problém ale nastává, když jsou hodnoty "špatného" cholesterolu (LDL) příliš vysoké. V takovém případě mohou nastat zdravotní komplikace.
Ale nutně nemusí. Ne všechny molekuly LDL cholesterolu jsou škodlivé. Některé tyto molekuly mají vyšší hustotu, jsou jakoby pevnější svou strukturou a menší, a to jsou ty, které mohou nasekat paseku, protože lépe pronikají přes stěnu našich tepen a uvnitř tepny se jim daří výborně usazovat. Tím zakládají prostředí pro obávanou aterosklerózu, kdy se tepny zužují, tím se zvyšuje tlak a může dojít k ucpání tepny. Podle druhu tepny se pak v akutní fázi jedná buď o infarkt myokardu (ucpaná tepna k srdci), o cévní mozkovou příhodu (ucpaná tepna do mozku), dále může cholesterol ucpat tepnu do dolních končetin nebo třeba do plic. Důsledky bývají fatální.
Další molekuly LDL cholesterolu mají malou hustotu, jsou jakoby "nadýchané" a tedy větší. Tyto molekuly hůř prochází do stěn našich tepen. I při vyšším cholesterolu, který vám vyjde v krevním testu, je tedy možné, že vám nehrozí bezprostředně zdravotní komplikace, a to v případě, že jsou molekuly vašeho LDL cholesterolu ze skupiny těch "nadýchaných". To ovšem nelze zjistit jinak, než dalším krevním testem - tzv. "testem lipidového profilu krve". Pokud si nenecháte udělat tento test, nespoléhejte na to, že je váš LDL cholesterol v pohodě. To by se mohlo nevyplatit.
Co nám zvedá špatný cholesterol? Ačkoli si hodně lidí myslí, že hlavním problémem je tuk, podle nejnovějších poznatků je to nadměrná konzumace cukru, a to hlavně rafinovaného. Pokud je totiž v naší stravě cukru nadbytek, játra jej nedokáží zpracovat a vytvářejí z něj cholesterol. Největší problém v naší moderní stravě je potom kombinace právě velkého množství cukru a potravin plných nasycených a transmastných tuků.
Doporučení tedy zní - vyhýbejte se nadměrnému množství cukru a tuku, a to i tomu schovanému v ultrazpracovaných potravinách (sušenky, sladké pečivo, sladkosti, tyčinky, pizza, chipsy, smažená jídla, přeslazené snídaňové cereálie atd.). Velkým problémem jsou přeslazené vody a limonády, na kterých jsou často již závislé malé děti či dospívající, a které enormně zvedají právě hladinu cukru v krvi. Pro odbourávání cholesterolu je zároveň důležitý pravidelný pohyb, ač to někteří z nás nechtějí slyšet. Stačí ale pravidelné procházky, taky práce na zahradě, může to být i svižná chůze nebo mírný běh tzv. "indiánský běh". Nutno dodat, že výborným prostředkem pro udržování naší tělesné a duševní kondice je silový trénink. Ale každý pohyb se počítá.
Dalším faktorem zvyšujícím LDL cholesterol je stres. Je tedy důležité se naučit se stresem pracovat. V tom nám může pomoci právě cvičení a taky správné dýchání a uvolňující techniky, např. jóga, tai-chi, meditace.
Stravu je dobré doplnit o vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, které dokáží s vysokým cholesterolem zatočit. Omega-3 mastné kyseliny se nachází v mastných rybách, které se doporučuje pravidelně zařadit do našeho jídelníčku. Vlákninu najdeme třeba v ovesných vločkách, ořeších, v ovoci a zelenině, luštěninách. Dobré je zařadit flavonoidy, které najdeme v sóje - např. tofu, tmavé hořké čokoládě.
Existuje už velké množství klinických studií (lze dohledat např. na serveru PubMed) o vlivu omega-3 mastných kyselin z rybího oleje na kardiovaskulární onemocnění. Jmenované kyseliny prokazatelně snižují hladinu špatného LDL cholesterolu a triacylglycerolů v krvi, zároveň zvyšují hodný HDL cholesterol. Omega-3 mají protizánětlivé účinky a dokáží eliminovat zánět v našich cévách. Konkrétně omega-3 mastné kyseliny typu EPA a DHA zvyšují v cévách produkci oxidu dusnatého a tím působí v cévě antioxidačně. Další omega-3 mastná kyselina DPA zase dokáže přednostně fungovat přímo v té vnitřní výstelce cév (endotelu), kde snižuje zánětlivost cév, zlepšuje jejich pružnost. Tuto složku (omega-3 mastnou kyselinu DPA) moc produktů s omega-3 na trhu nemá. BalanceOil+ od společnosti Zinzino ji obsahuje v dostatečném množství.
Produkt společnosti Zinzino, který dokáže pozitivně ovlivňovat hladinu LDL cholesterolu je Viva+. Mechanismus, který to dělá, se nazývá "blokace kalciového kanálu". Při užívání tohoto doplňku stravy se totiž uvolňuje stejná látka jako Verapamil, která dokáže snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a triacylgycerolů v krvi a zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu.
Dalším produktem společnosti Zinzino, který má prokazatelný vliv na snižování LDL cholesterolu je ZinoBiotic+.