Tak jak je to s tím cukrem?

Byli jsme léta masírováni tím, že tuk je největší nepřítel. Omezování tuku ve stravě mělo přinést kýžený výsledek - štíhlou postavu a zdraví. Štíhlosti někteří zarputilí jedinci dosáhnout dokázali, ale s tím zdravím je to podle posledních výzkumů jinak.
Nízkotučné šílenství - jogurty, mléko, šunka ... skoro vše má nízkotučnou verzi. Ano, určitě není dobré se přecpávat od rána do večera tukem. Ale prostřednictvím tuku do sebe dostáváme tolik potřebné vitamíny rozpustné v tucích a také mastné kyseliny, které jsou tolik potřebné a esenciální (to znamená, že si je tělo nedokáže samo vyrobit a musí je přijímat ze stravy). Ve finále je tedy mnohem větším škodičem cukr než tuk, protože cukr nám nedá vůbec nic.
Z tuků jsou zdraví škodlivé podle posledních výzkumů trans-tuky a nasycené tuky (omega-6). Nasycené tuky znamenají zvýšenou hladinu cholesterolu, což znamená problémy se srdcem a oběhem. Nasycené tuky najdeme například v másle, sádle, ghí, smetaně, sýrech, tučném mase, ale i pečivu, dortech, sušenkách, čokoládě. Trans-tuky jsou průmyslově šlehané tuky, které se přidávají od 50. let minulého století do potravin. Najdete je například v levnějších sušenkách, čokoládě, dortech, ale i ve smažených jídlech jako jsou hranolky a chipsy. Trans-tuky se v přírodě přirozeně nevyskytují, proto bychom je neměli přijímat vůbec.
Právě tak jako s tukem, je to i s cukrem. Není třeba se vzdávat kvalitního cukru ve formě ovoce, celozrnných potravin, brambor, ovesných vloček, mléčných výrobků. Ale rozhodně bychom měli vyřadit ze svého jídelníčku přeslazené nápoje, sušenky, dorty, čokoládové tyčinky, doslazované snídaňové cereálie a tak dále.
Posledními výzkumy bylo zjištěno, že se cukr přeměňuje na tuk a přináší tak obezitu. Při zvýšené konzumaci cukru se tento cukr mění v játrech na tuk a dochází ke ztukovatění jater (steatóza). Výzkumníci zjistili, že strava obsahující hodně cukru zvyšuje riziko kardiovaskulárních příhod a úmrtí ze všech možných příčin.
Všeho s mírou. Nebo zlatá střední cesta. Není cukr jako cukr a není tuk jako tuk. Aby tělo zůstalo v harmonii, je důležité omezit špatné tuky a špatné cukry. Kdybychom totiž jedli úplně bez tuku nebo úplně bez sacharidů, tak má tělo tendenci to nahrazovat něčím jiným. Když omezíte tuk na minimum, tělo začne vyžadovat cukry, a to ty sytivé, takže ty nezdravé, aby získalo energii, kterou potřebuje pro své fungování. Tělo vám to prostě nařídí, protože je vyhladovělé.
Špatná strava a nedostatek pohybu byly dvě ze tří hlavních příčin úmrtí v roce 2000, přičemž tabák tvořil až třetí. Pohyb má vliv na spánek, náladu, odstraňuje nebezpečný vnitřní břišní tuk a chrání před rakovinou. Takže "hýbat se" je cesta.
Jíst méně rafinovaného cukru v ultrazpracovaných potravinách a jíst méně nezdravých omega-6 mastných kyselin v ultrazpracovaných potravinách se zdá být taky východiskem. I podle Státního zdravotního ústavu ČR je důležité si pohlídat poměr mezi konzumovanými tuky. Omega-3 mastné kyseliny zlepšují zdraví endotelu (vnitřní výstelky cév a třeba srdce) a zlepšují stav řady civilizačních onemocnění.
Zdroj: 100+1 Souboj jedů: Největší mýty o tucích a cukru; blog Dr. Paula Claytona Chci Candy; web Státního zdravotního ústavu ČR