Alergie a betaglukany

Alergie je nepřiměřená reakce našeho imunitního systému při střetu s alergenem. Alergen je zpravidla látka běžně se vyskytující v našem okolním prostředí, která většině lidí žádné problémy nezpůsobuje (pyl, plíseň, potraviny, zvířata, bodnutí hmyzem atd.). Problémem je tedy vlastně přehnaná reakce organismu.

Pokud trpíte alergií a přidáte do své potravy betaglukany, pak tato mince má pro vás obě strany pozitivní. Zaprvé bojujete proti alergii, ale také vytváříte v těle protizánětlivé prostředí. Dále vysvětleno.

Buňky Th1 a Th2 jsou vlastně protihráči a působí na poli našeho imunitního systému. Jejich vyvážený poměr je znakem dobré imunologické funkce. 

Buňky Th2 mají velkou spojitost s alergiemi. Je důležité mít správný poměr TH1 a TH2 buněk. Pokud máte v těle dostatek 1-3 a 1-6 betaglukanů,  tak makrofágy motivují pomocné buňky TH0, aby se z nich vyvinuly buňky Th1. Aby se přetransformovaly. 

Pokud nemáte dostatek 1-3 a 1-6 betaglukanů, tak nedochází k žádné komunikaci od makrofágů a z těch pomocných buněk Th0 se stávají buňky Th2 a následně máte problém s alergiemi.

V dřívějších dobách byly alergie velmi zřídkavé, protože jsme jedli velké množství 1-3, 1-6 betaglukanů. Příkladem může být nefiltrované pivo, které již dnes nebývá běžně v prodeji. Zhruba kolem r. 1950 se začalo v pivovarnictví používat mikrofiltrace piva, tím zmizely z nápoje téměř všechny betaglukany. A dnes máme sice krásně průzračné pivo, avšak bez zdraví prospěšných betaglukanů 1-3 a 1-6.

Dalším zdrojem betaglukanů byly dříve organické plodiny ovoce a zeleniny. Například jablko, které má na sobě takové stroupky nebo skvrnky, v těchto místech vlastně obsahuje velké množství betaglukanů. Po druhé světové válce se však začaly v potravinářském průmyslu používat syntetické látky (hnojení), které zabíjejí tyto betaglukany. Dnes sice máme v obchodech krásná "Walt Disney" jablka - krásná, bezchybná, bez stroupků a flíčků ... ale právě to "znečištění" na nich bylo to, co nám dělalo dobře. Byly to právě ty 1-3 a 1-6 betaglukany.

A takto bychom mohli pokračovat, co všechno z naší přirozené stravy zmizelo, a tím zmizely i potřebné betaglukany, které zabezpečují naši imunitu.

Toto je v jednoduchosti vysvětlení, proč máme v současné době tolik alergií, kolik máme, a proč jsou alergie na vzestupu. Jsou to vědecky podložené poznatky o působení 1-3 a 1-6 betaglukanů. 

Výtažek z přednášky Dr. Paula Claytona, Ph.D.